chronische ziekten: leefstijl gerelateerd

Het grootste aanbod aan klachten die bij de huisarts of specialist wordt gepresenteerd zijn chronische klachten.

70-90% !! van alle aandoeningen is gerelateerd aan onze leefstijl, zeker de chronische aandoeningen. Dit gaat om mijn leefstijl, maar ook die van jou.

Heb je daar wel eens bij stilgestaan?

Je hebt zelf dus een aandeel in het ontstaan van allerlei klachten. En dus heb je ook een aandeel in het oplossen ervan: het aanpassen van je leefstijl.

Leefstijl is heel breed, alles wat je in je leven doet kun je onder je leefstijl onderbrengen. Dus ja, alles wat je doet kan te maken hebben met klachten en ziekten.

Tja, dat is dan wel heel onoverzichtelijk, alles wat ik doe kan te maken hebben met mijn klacht. Waar moet ik dan beginnen met mijn zoektocht om er verandering, verbetering in aan te brengen?

Het woordje ‘ECHT’ is hier een goede leidraad.

  • Eet ECHTE voeding, dit is eten wat buiten is gegroeid en geoogst en geen tot heel weinig bewerking heeft ondergaan
  • beweeg ECHT, ga fietsen. Ja, je weet wel zo’n apparaat met trappers die je zelf met je voeten moet laten bewegen, zonder hulpmotor
  • geniet van ECHTE sociale contacten, niet die vijfhonderd vrienden op social media, maar die leuke mensen in de buurt, van de sportvereniging of kaartclub
  • volg je eigen ECHTE droom, niet die je hebt gezien op tv, of die je moeder je heeft wijsgemaakt. Je eigen droom, je eigen passie

Chronische klachten zijn vaak te voorkomen, en als je al klachten hebt, is er veel aan te doen. in de meeste gevallen hoef je niet levenslang aan de medicatie.

samen werken aan gezondheid
samen werken aan gezondheid